Logopedisch probleem
Afwijkend mondgedrag bij basisschoolkinderen
Bij de ontwikkeling van het gebit kan de tandenstand veranderen, met name onder invloed van de tong. De tong heeft de kracht om tanden naar voren te verplaatsen en om het doorgroeien van de tanden te verhinderen. Om de natuurlijke ontwikkeling van het gebit zo optimaal te laten verlopen, adviseert de tandarts soms om naar een logopedist te gaan. Wij kunnen uw kind helpen de tongplaatsing en de tongbeweging, zoals bij het eten en drinken, te veranderen. Een orthodontist adviseert u een logopedische behandeling te starten als de werking van een beugel teniet wordt gedaan door de kracht van de tong bij het slikken.
Onderzoek
Wij observeren de houding van de lippen en de plaatsing en de beweging van de tong bij het slikken. Er is sprake van afwijkend mondgedrag als de tong beneden in de mond ligt en de lippen steeds geopend zijn en/of tegen de tanden duwt tijdens het slikken.
Therapie
Heel belangrijk is dat de plaatsing van de tong achter de boventanden geoefend wordt en dat daarbij de lippen gesloten blijven. Ook wordt het slikken met de juiste tongpuntplaatsing en beweging geoefend, zodat de tong tijdens het slikken niet meer tegen de tanden aanduwt of tussen de tanden naar voren beweegt. Wanneer er nog geduimd wordt, wordt dit ook aangepakt. Wanneer tijdens het spreken de tong te veel tegen of tussen de tanden komt, zal dit ook behandeld moeten worden, om zo de tongpuntplaatsing bij het spreken achter de tanden (op de alveolairrand) te oefenen.
Rol van de ouders
Het veranderen van een sterke gewoonte vraagt tijd, geduld en aandacht. De ervaring leert dat de steun van de ouders bij deze therapie belangrijk en noodzakelijk is. U helpt door thuis de oefeningen te doen en om geheugensteuntjes te geven zodat uw kind er meer aan gaat denken.