Logopedisch probleem
Stotteren bij pubers
Het regelmatig last hebben van haperend spreken, herhalingen en ongewilde pauzes komt terug of wordt erger.
Onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt er geluisterd welke stotters er gemaakt worden, hoe vaak deze voorkomen en naar de spanning die ze oproepen. Aan de hand van een vragenlijst kijken we hoe uw kind zijn eigen ernst van stotteren bij verschillende situaties ziet en of dit met een naar gevoel gebeurt. Alle antwoorden uit het onderzoek worden in het therapieplan meegenomen om het stotteren zo compleet mogelijk aan te pakken.
Therapie
Het stotteren is waarschijnlijk al langer en vaker te horen en is soms niet meer weg te denken. Om het stotteren te veranderen kan het zo zijn dat opnieuw vloeiend leren spreken geoefend moet worden. Dit kan op verschillende manieren, passend bij de manier van stotteren en het kind.
Doordat uw kind al langer stottert, kan het zijn dat er meer aandacht voor het zelfbeeld van uw kind nodig is. Hoe denkt uw kind zelf over het spraakprobleem en wil hij of zij dit bewust veranderen? De therapie volgt voortdurend de ontwikkeling van uw kind.
Rol van de ouders
Ouders kunnen verschillende rollen hebben, dit is afhankelijk van de ernst van het stotteren. U kunt bijvoorbeeld zelf zo langzaam mogelijk praten of het om de beurt praten in het hele gezin stimuleren. U kunt uw kind ook helpen met het oefenen van de ademhaling en het zo ontspannen mogelijk spreken.